Dünyadaki tüm insanlar aynı dili konuşsaydı ne olurdu? Bazı Olasılıkları Tahmin Etmek Çok Zor!
Hayal etmesi biraz zor ama düşündüğünüzde hiç de kötü bir fikir gibi görünmüyor. Artılarının eksilerinden daha fazla olacağı da bir gerçek. Dünyadaki pek çok dil, kültür ve gelenek, toplulukları birbirinden ayırarak kendilerine özgü kimlikler oluşturur. tedarik edilen. Ancak hayal etmenizi istediğimiz senaryo farklı sonuçlar doğurabilirdi.
Bu senaryo tüm bağlantı sorunlarını anında silecektir. Eğer bugün uygulanırsa muhtemelen birçok hayatımızın kurtulmasını sağlayacaktır. Muhtemelen “yabancı dil” kavramı hiçbir zaman var olmayacak ve her ülkede aynı dili konuşma özgürlüğü yaşanacaktı…
Modern dillerin Sanskritçe, Yunanca ve Latinceden türediği kabul edilmektedir.
Ünlü dilbilimci Noam Chomsky’e göre; Konuşulan her dil başka bir dilin türevidir. Bu dillerden hangisinden türedikleri tam olarak bilinmemektedir. Ayrıca Kaç farklı bölgede, kaç farklı dil konuşuluyor? Bilgiye ulaşmanın ne kadar zor olduğunu belirtmek gerekir. Diller takip edildiğinde elde edilen iddialar 6.909 temel dilin varlığını gösteriyor.
Bu bilgilere rağmen dilbilimciler tüm dünyada konuşulan dillerin sayısının azaldığını söylüyor. İleriye dönük bir iddiada bulunulduğunda 2100’e kadar Bu dillerin yarı yarıya azalacağı öngörülüyor.Bu öngörü, düşük bir ihtimal de olsa, bu senaryomuzun yakın gelecekte gerçekleşebileceğini gösteriyor.
Olası bir durumda ne gibi değişiklikler olacağından bahsedelim.
Öncelikle bağlantı sorunları anında çözüldü. Farklı dillerden kaynaklanan zorluklar ve çeviri hataları tarihe gömülecek, insanlar arasında anında ve etkili iletişim mümkün olacaktı. Ancak bu aynı zamanda kültürel çeşitliliğin azalmasına da yol açacaktır. Dil bir kültürün taşıyıcısıdırve farklı diller farklı düşünce biçimlerini yansıttığı için, tüm insanlığın aynı dili konuşması durumunda kültürel çeşitlilik kaybolabilir.
Dil endüstrisi de büyük ölçüde etkilenecektir.
Bugünlerde bunu biliyoruz Yabancı diller bizim için sorun haline geldi. Öğrenmeyenlerin taşlandığı bu dönemde dil öğrenme kursları, çeviri firmaları, dil eğitim materyalleri gibi sektörler eski yoğunluğunu kaybedebilir. Artık aynı dili konuşan insanlar arasında tercümeye ihtiyaç kalmayacaktı. Bu durum dil üzerinden para kazanan ve mesleğini icra eden insanların moralini bozacaktır. Ama yine de buna değer, ne düşünüyorsunuz?
Farklı dil, farklı konuşma tarzı anlamına gelir.
İnsanların kimlikleri ve ifadeleri tek bir dilin kullanılmasından mutlaka etkilenecektir. Farklı dilleri, farklı konuşma biçimlerini, ifadeleri ve kelime oyunlarını içerir. Herkes tarafından ortak bir dilin benimsenmesi, bu eşsiz ve bireysel kelimelerin kaybolmasına neden olur. kültürel çeşitliliğin azalmasına neden olur.Çünkü kültürü oluşturan en önemli faktörlerden biri hiç şüphesiz dildir.
Kültürden bahsetmişken, bağlılıktan da bahsedelim.
Tek bir dil konuşmak insanların dile olan bağlılığını zayıflatabilir. Hatta belki milliyetçilik duygusunu körükleyebilir ve insanların aynı dili konuştukları milletlerine olan kültürel bağlarını azaltabilir. Bugün yurt dışında Türkçe konuşan birine rastladığımızda kendimizi evimizde gibi hissediyoruz ama Ana dilimizin konuşulmayacağını düşündüğümüzdeBu durum aslında birçok insanı olumsuz etkiliyor.
Dil çeşitliliği korunamadı.
Daha önce de söylediğimiz gibi farklı bir dil, farklı bir kültürü temsil eder. Böyle bir durumda birçok dil yok olabilir ve dil çeşitliliği azalabilir. Farklı dillerin kaybı insanlık için de önemli bir kayıp olabilir. İnsanlar arasındaki ortak zemini ve artan duygusal alışverişi ortaya çıkarsa bile bu, dünyada büyük bir değişimin başlangıcı olacaktır.
Bu küçük senaryodan da anlaşılacağı üzere aynı dili konuşmak iletişim kolaylığı sağlasa da dilsel çeşitlilik, kültürel zenginlik gibi değerleri tehlikeye atabilmektedir. Farklı diller insanların fikirlerini şekillendiren, kültürel mirası taşıyan değerli araçlardır. eğer Herkes aynı dili konuşsaydıdünya çok daha farklı bir yer olurdu.
Kolaylıktan çok zorlukların olduğu bu durum bugün pek mümkün görünmeyebilir. En azından hayattayken buna rastlamayız. Dilbilimcilerin yalancısıyız; yüz yıl sonra böyle bir durum olsa bile kimse bize söylemez. bilgisayar programı olarak kodlanmıştırGörünüşe göre hiçbir şekilde standartlaştırılmak istemiyorlar.